Hon utbildade sig till sjuksköterska i början av 60-talet och arbetade som operationssjuksköterska ett par år, för att sedan utbilda sig till lärare och därefter till fil kand i sociologi och pedagogik. I samband med ett trycksårsseminarium, som hon arrangerade, fick hon frågan om att forska inom ämnet trycksår med inriktning ytligt blodflöde. Hon tvekade först, sen blev det ja, och tre decennier senare startades PU sensor, bättre riskbedömning för minskat antal trycksår. Möt Anna-Christina Ek, idag pensionär men fortfarande aktiv som delägare, styrelseledamot och rådgivare i företaget om den långa resan genom hudblodflödets olika överraskningar.

Anna-Christina och hennes man fick båda jobb i Linköping och Anna-Christina började som lärare inom vårdutbildningarna.

– Jag var utbildad sjuksköterska men också lärare och hade en fil kand i sociologi och pedagogik. Att vara doktorand i början av 80-talet, med ett utpräglat vårdperspektiv på
ämnet trycksår, innebar många givande möten,
berättar hon.

Anna-Christina, som disputerade 1985, genomförde flera blodflödesstudier som rönte stor uppmärksamhet, såväl nationellt som internationellt. Hon deltog på olika konferenser och presenterade resultaten ur omvårdnads- och medicintekniskt perspektiv.

– På en konferens sa någon att ”du är så känd så jag trodde du var en man”, berättar Anna-Christina skrattandes.

Genombrottet

När Anna-Christina en dag fann en broschyr om en fransktillverkad liten lastgivare som kunde försänkas i sjukhusmadrassen kunde hon börja observera hur kroppens egen tyngd påverkade hudens ytliga blodflöde vid vila på en sjukhusmadrass.

– Den idé som PU sensor bygger på idag såg jag redan då, men vi kunde inte då tolka det vi såg.

I slutet av 80-talet träffade Anna-Christina Margareta Lindgren. Det blev början på en lång, professionell relation. På uppdrag av Socialstyrelsen skrev de tillsammans ”Boken om trycksår”.

– Socialstyrelsen var snåla när de beslutade om antalet som skulle tryckas. De ville inte ha restexemplar liggandes i arkivet och fick istället låta trycka nya gång på gång, som också de tog slut. Den var populär då, men är utdaterad idag eftersom kunskapen hela tiden utvecklas.

Efter framgångarna med boken antogs Margareta som doktorand. Hon disputerade år 2003 med
en avhandling med fokus på trycksår och prevention. Anna-Christina och Margareta fortsatte att samarbeta med fokus på kroppstyngdens effekt på hudblodflödet i belastad hud, men nu med en kombination av två optiska tekniker; laser Doppler kombinerades med fotopletysmografi.

PU sensor föds

Efter flera års ytterligare forskning föds så PU sensor i mars 2016. Men det höll på att inte bli något alls.

– Universitetet hade en positiv inställning till vår idé och ville hjälpa oss att förverkliga den. Men trots våra gedigna utbildningar hade vi inte den kunskap som krävdes för att etablera ett företag. Som tur var fick vi en mycket bra coach på LiU Innovation i Jonas Nilsson. Han hjälpte oss att utveckla den kommersiella biten.

Vid ett par tillfällen deltog Anna-Christina och Margareta i Venture Arena där finansiärer, affärsänglar och teknikutvecklare fick lyssna på idéer. Flera potentiella intressenter dök upp men det blev inget napp första gången. Inte andra gången heller … nästan. Precis när Anna-Christina och Margareta är på väg att lämna kommer en man som också är på väg att göra desamma.

– Han började ställa frågor och hans intresse verkade både genuint och kunnigt. Jag fick en känsla av att han försökt lösa trycksårsfrågan tidigare.

Mannen var Johannes Walfridsson som sedan dess stått för och lett utvecklingen till det företag som PU sensor är idag.

Idag är Anna-Christina pensionär men fortfarande aktiv i bolaget. Som ägare, styrelseledamot och rådgivare. Och hon är glad för att det blev ett företag.

– Visst känns det fantastiskt. Resultatet av många års forskning har nu kommit ut och gör verklig nytta. När vi når ut till den stora massan kommer vi kunna minska lidandet för så många individer, samtidigt som vården minskar sina kostnader, avslutar Anna-Christina.

Dela denna nyhet