”Det här kommer du inte behöva uppleva”. Orden kommer från en lärare till en elev på sjuksköterskeutbildning på 1940-talet. Det handlade om trycksår. Då trodde man att trycksår var något som man inte skulle behöva uppleva i framtiden. Riktigt så har det inte blivit. Men med PU sensor är man en bra bit på väg. Möt Margareta Lindgren, sjuksköterska, docent och en av grundarna av PU sensor. 

Hon ville egentligen bli lärare, men efter gymnasiet var hon skoltrött och började istället jobba på universitetssjukhuset i Linköping. Något som blev starten på en lång karriär inom vården och senare akademin. Hon började studera till sjuksköterska och examinerades år 1981 för att ytterligare några år senare börja studera till vårdlärare. 1988 värvades hon till vårdhögskolan och i samband med en examensuppgift, på en fördjupningskurs i omvårdnad, mötte hon Anna-Christina Ek. Början på en lång arbetsrelation.

– Det var en muntlig examination och Anna-Christina var min examinator. Jag fick många frågor om trycksår, men tänkte inte så mycket mer på det då, säger Margareta Lindgren.

Margareta Lindgren, en av grundarna av PU sensor.

Efter examinationen fortsatte Anna-Christina att prata med Margareta om trycksår och berättade att hon fått en fråga från socialstyrelsen om att skriva en kunskapssammanställning om trycksår. 

– Jag blev förvånad att hon pratade med mig om det. Men efter några dagar funderade jag på om hon ville ha med mig på båten.

Och så var det. Margareta kontaktade Anna-Christina och tillsammans skrev de ”Boken om trycksår”. Den blev framgångsrik och Margareta antogs till doktorandstudier och disputerade 2003 med en avhandling om prevention av trycksår. 

– Jag har mycket att tacka Anna-Christina för. Hade det inte varit för henne hade jag antagligen aldrig kommit in i forskarvärlden. 

Idén till PU sensor föds

Efter Margaretas disputation handledde hon tillsammans med Anna-Christina doktorander inom olika flödesstudier.

– Anna-Christina, jag och doktoranderna hade under många år mött patienter med trycksår. Vi sa ofta att om vi skulle kunna hjälpa några av dem skulle mycket vara vunnit. Det var så tankarna började dyka upp hur vår forskning skulle kunna komma till nytta för fler.

Idèn till PU sensor började ta form, och 2016 blev det verklighet. Målet var att ta fram en forskningsbaserad produkt och sälja främst i Sverige. Men ganska snabbt insåg de att marknaden var större än så.

– Trycksår är ett globalt problem och genom att kunna göra en bättre riskbedömning av vilka som kan komma att drabbas av trycksår minskar vi inte bara lidandet i världen utan sparar också mycket pengar för samhället.

Genom Venture Arena, ett event där bolag möter potentiella investerare, träffade de Johannes Walfridsson. 

– Den största utmaningen var för oss att få finansiering för att vidareutveckla produkten, men sen Johannes kom in har allt gått väldigt fort  och blivit väldigt bra. 

Pensionär men högst aktiv

Förra året handledde Margareta sina sista studenter vid universitetet. Nu är det mest att umgås med familj och vänner, golf och att följa med på ett av barnbarnets framgångar i dressyr som står på agendan. Och så att vara medicinsk rådgivare åt PU sensor.

– Det dyker ofta upp frågor från de som arbetar operativt i bolaget. Och det är roligt, för det gör också att jag måste hålla mig uppdaterad om vad som händer på forskningsfronten kopplat till området.

Om framtiden för PU sensor och utvecklingen av möjligheten att undvika trycksår svarar Margareta såhär.

– En före detta kollega till mig berättade att hennes mamma gick sjuksköterskeutbildningen på 40-talet och hade fått trycksår visat för sig med kommentaren: ”Det här kommer du inte behöva uppleva i framtiden”. Riktigt så blev det inte. Och jag tror inte att trycksår helt kommer att försvinna men att PU sensor tillsammans med riskbedömningsskalorna kommer kunna, i betydligt högre grad än i dag, identifiera vilka som har ökad risk för trycksår. Vilket är enorma framsteg.  

 

Dela denna nyhet